Ca în filme! Un spital clujean va deveni ultramodern. Investiție de peste 5 milioane de euro

Ca în filme! Un spital clujean va deveni ultramodern. Investiție de peste 5 milioane de euro

Un spital al Clujului se renovează cu aceeași sumă cu care se reabilitează ditamai biserica Sf. Mihail.

 

Spitalul Clinic Municipal, cunoscut și sub numele ”Clujana”, se modernizează pe fonduri europene. Proiectul a intrat în faza de pre-contractare, după ce a trecut de etapele de evaluare la Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV). La final, va arăta ca în serialele cu medici care au atâta succes.


Primăria, în subordinea căreia se află spitalul, a fost abilă. A solicitat finanțare prin Programul Operațional Regional, axa 3.1, operațiunea B, pentru creșterea eficienței energetice a clădirii, în scopul reducerii consumului energetic, inclusiv prin utilizarea surselor de energie regenerabilă. În spatele acestui demers se ascunde o modernizare profundă a spitalului ”Clujana”. Se va realiza un nou sistem de încălzire, acoperișul va fi termoizolat, se vor instala panouri solare, fațada va fi izolată, ceea ce înseamnă inclusiv înlocuirea completă a ferestrelor. Normal, întreaga clădire va fi rezugrăvită pe interior. Se vor instala corpuri de iluminat cu tehnologie LED și cu senzori de mișcare. Practic, clădirea spitalului va deveni ultramodernă.


”Vom instala un nou sistem de încălzire în scopul creşterii randamentului şi al reducerii emisiilor de dioxid de carbon. Sistemul de încălzire se va realiza cu pompe de căldură, care asigură încălzirea pe perioada rece și răcirea în perioada caldă. De asemenea, se vor instala panouri solare pentru asigurarea apei calde la bucătărie. Iluminatul interior și exterior se va face cu tehnologie LED”, a explicat Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei.


Valoarea totală proiectului este de 24.382.891,34 lei cu TVA, aproape 5,2 milioane de euro, din care valoarea nerambursabilă solicitată este de: 23.895.233,51 lei cu TVA.


În precedentul exercițiu financiar al Comisiei Europene, Spitalul Clinic Municipal al Clujului a beneficiat de 32 de milioane de lei. Atunci s-a dotat şi modernizat ambulatoriului. Noua aparatură medicală a costat 12 milioane de lei, însă modernizarea a cuprins și extinderea ambulatoriului cu încă un etaj.


De anul trecut, ”Clujana” a reușit să aibă un serviciu de primiri urgențe deschis 24 de ore din 24.

Comenteaza